woensdag 17 december 2014

Definitief model (in CAD gerenderd) + affiches

Poster:


Conclusies voor definitief model (CAD)

-De aansluiting voor rond de duim moet klevend zijn, waardoor deze instelbaar is naar de dikte van de duim.
-Deze moet ook vervormbaar en lichtjes rekbaar zijn om goed de vorm van de duim te omsluiten.
-Deze moet een groot genoeg deel van de duim omsluiten (volledige bovenste vingerkootje).

-Het kussentje waar de duim om rust moet van een zodanig materiaal zijn, dat deze de volledige vorm van de onderkant van de duim aanneemt, maar ook nog stevig genoeg is om kracht op te vangen op de pil, zodat deze minder gevoeld wordt op de duim.  Hiervoor lijkt leer een geschikt materiaal.
-Via testjes met verschillende vormen van pillen, bleek de rechthoekige pil die een beetje uitgehold is, de beste vorm. Deze vorm wordt dan ook gebruikt in dit leren kussentje (zie foto's).

Het onderste deel van de tool moest dan weer heel makkelijk te vervormen zijn, om de volledige pil te kunnen omsluiten. Een geschikt materiaal hiervoor is een soort van mousse.
-Dit deel mag niet té hoog zijn,  want zoals al bij de testjes werd vermeld, zorgde een vergroting van dit deel er enkel voor dat de kracht vanuit de duim minder gemakkelijk tot bij de pil kwam, waardoor er dus nog harder geduwd moest worden.

dinsdag 16 december 2014

Prototypes 8, 9 en 10 van de tool

Bij het eerste model is er een dubbele rekker die rond de vinger wordt geschoven. De onderkant bestaat uit dubbelgevouwen rekker. De rekkers ronde de duim voelen goed aan, al gaf mijn vader wel aan dat de spanningen van de klemming wel minder goed was, omdat dit zorgt voor extra druk. Aan de onderkant van de duim voelde het plaatje wat te hard aan, maar dit viel nog mee vanwege de rekker die erboven ligt en nog wat indrukbaar is. Bij de definitieve (CAD-)versie zal er hier een materiaal moeten liggen die niet te zacht is zodat deze de pil kan doorduwen, maar toch vervormbaar moet zijn en de vorm van de duim aannemen.



Bij het tweede model is de aansluiting voor rond de duim gewijzigd. Nu kan de tool worden vastgedaan rond de duim d.m.v. plakstrips. Dit heeft als voordeel dat deze kan worden aangepast volgens de grootte van de duim. 2 Opmerkingen van mijn vader hierbij zijn dat de strips breder moeten zijn om een groter oppervlak rond de duim te bedekken, en dat hier het plaatje onderaan de duim te hard is.




Bij het derde model bestaat de aansluiting voor rond de duim uit 2 verschillende rekkertjes, is de onderste laag met de zachte materie om rond de pil te gaan groter en zit de duim rechtstreeks op het harde duwvlak. De 2 verschillende rekkers bleken goed te zitten, maar waren minder handig om aan te doen. Het plaatje is te hard om de duim op te leggen en is niet vervormbaar, en de vergroting van het onderste zachte deel zorgde er enkel voor dat de kracht vanuit de duim minder gemakkelijk tot bij de pil kwam, waardoor er dus nog harder moest worden geduwd. 




Met de nieuwe inzichten hierdoor verkregen, werd dus een definitief model in CAD getekend, die aan alle eisen moest voldoen.

zondag 14 december 2014

Prototypes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 van pillen

Er werden verschillende soorten pillen gemaakt uit polyurethaanschuim, omdat dit materiaal makkelijk te bewerken is (schuren), maar toch niet indrukbaar/vervormbaar is voor de testen. Eerst werd de vorm van de pillen getest die het best in de hand ligt. De testen hield ik zowel bij mezelf als bij klasgenoten, maar natuurlijk het meest doorslaggevend bij mijn vader, al kwamen de resultaten bij iedereen min of meer overeen. Het eerste prototype is ovaal van vorm en is boven bol. Deze werd door iedereen bestempeld als minste. Het tweede prototype is ook ovaalvormig, maar is bovenaan hol. Dit lag volgens iedereen al beter in de hand dan de eerste, maar was te langwerpig om echt perfect aan te sluiten op de duim. Het derde prototype is cirkelvormig en is dus breder dan de 2 vorige, terwijl het vierde prototype rechthoekig is van vorm met afgeronde zijkanten. Ook hier zijn beide pillen hol vanboven. Uit de testen bleek unaniem dat deze 2 vormen het best aansluiten met de vorm van de duim. 1 Persoon vond de cirkelvormige beter, 1 iemand vond ze echt beiden even goed en 2 personen gaven lichtjes de voorkeur aan het 4de prototype. Uiteindelijk werd deze 4de pil verkozen, aangezien mijn vader ook deze lichtjes de voorkeur gaf.

1ste prototype
 2de prototype
 3de prototype
 4de prototype

Bij de 2de reeks prototypen werd gekeken welke vorm handig om de pil makkelijk uit de stripverpakking te krijgen. Bij het 5de prototype zijn er 2 afgeschuinde punten symmetrisch, bij het 6de is er een afgeschuinde punt langs de zijkant (asymmetrisch) en bij de derde is er een afgeschuinde punt centraal (symmetrisch). Hierbij kwam de asymmetrische pil als winnaar uit de bus. De spanning concentreert zich namelijk in deze ene piek, maar ook de asymmetrie wordt er een moment op deze top uitgeoefend.

5de prototype
 6de prototype
 7de prototype

Deze resultaten kunnen mij ook verder helpen bij het prototypen van de tool, waarbij ook vormen moeten worden gevonden die aansluiten bij de duim en moeten helpen om de pil makkelijker uit de stripverpakking te duwen.

Matrix (tool)


Eisen waaraan tool voor het uitdrukken tegemoet moet komen

-De pillen worden uitgedrukt met de duim, dus moet de tool vastzitten rond en nauw aansluiten met de duim.

-De tool rond de duim moet dus perfect aansluiten met de duim, en het oppervlak dat de duim raakt moet groot genoeg zijn voor een grotere verdeling van de krachten.

-Het materiaal moet zo worden gekozen dat deze rond de pillen aansluiten zodat ook hier de kracht over een groter oppervlak verdeeld kan worden.

-De tool moet compact en makkelijk op te bergen zijn.

woensdag 19 november 2014

Eisen waaraan pillen tegemoet moeten komen

De vorm van de pillen aanpassen, zodat ze aan volgende criteria voldoen:

-De pillen moeten groot genoeg zijn, zoals mijn vader al aangaf, zodat de benodigde kracht over een groter oppervlak verdeeld kan worden.

-De vorm moet goed in de hand liggen en moet nauw aansluiten met de vorm van de vinger (duim), zodat er een groot raakvlak gerealiseerd kan worden.

-De vorm moet zo gekozen zijn dat de pilletjes gemakkelijk door het plastic kunnen splijten, zonder een al te grote kracht uit te moeten oefenen.

-De pilletjes mogen niet te scherp zijn, zodat deze zonder gevaar ingenomen kunnen worden.

woensdag 12 november 2014

VERPAKKING – FYBROMYALGIE & SPASMOFYLIE (vader)

Korte uitleg ziekte’s
Fibromyalgie is een niet-gewricht gebonden ziektebeeld. Kenmerkend zijn chronische wijdverspreide (spier)pijn en drukpijnlijke punten verspreid over het lichaam. De spierpijn wordt doorgaans heviger na inactiviteit of blootstelling aan kou. Het syndroom gaat vaak gepaard met verschillende algemene klachten zoals slaapstoornissen, vermoeidheid, spierstijfheid en hoofdpijn.
Bij spasmofilie zijn er pijnlijke spierkrampen door een overgevoeligheid voor allerlei prikkels. Dit geeft klachten als spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, buikpijn, hyperventilatie, slaapproblemen, paniekaanvallen, jeuk en duizeligheid. Meestal waren er al lang lichte klachten en verergeren deze klachten na een periode met veel stress. De klachten lijken op die bij chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie. Typisch hierbij is een tekort aan voedingsstoffen, met name magnesium en calcium.

Typische symptomen
Algemene symptomen zijn pijn, drukpijnlijke punten, slopende vermoeidheid, slaapstoornissen, stijve gewrichten. Ook vaak moeite met slikken rapporteren, darm- en blaasafwijkingen, gevoelloosheid en tintelen, en cognitieve dysfunctie. Fibromyalgie is vaak geassocieerd met psychiatrische aandoeningen zoals depressie en angst en stress -gerelateerde aandoeningen zoals posttraumatische stress-stoornis. Niet alle mensen met fibromyalgie ervaren alle bijbehorende symptomen. Het belangrijkste symptoom van spasmofilie is het verkrampen van de spieren.

Soorten pillen
Dafalgan (bruistabletten)               Pil uit plastic omhulsel duwen
                                                         Tegen (spier)pijn
Paracetamol (bruistabletten)         Grote, platte pil in cilindervormig doosje dat perfect past
                                                         Tegen (spier)pijn
Metarelax                                        Grote pillen uit plastic omhulsel duwen
Tegen vermoeidheid  en goed voor spieren
Homeopathie                                  Tegen vermoeidheid, specifieke kwalen…
‘Bolletjes’ uit koker in de mond gieten
Prasteron (hormonen)                    Pillen zitten samen in een doosje
                                                         Tegen hormonentekort
Voxyl                                                Grote, platte pil uit plastic omhulsel duwen
                                                         Tegen hoest
Vitamine D                                      Kleine, platte pilletjes uit plastic omhulsel duwen
                                                         Voor imuunsysteem en sterkere botten

Opmerkingen
-De bruistabletten zorgen soms voor hoestbuien, deze worden vaak veroorzaakt door ‘schuren’ in keelholte.
-De kleinere pilletjes die uit het plastic omhulsel moeten worden geduwd, zijn moeilijker en vervelender om uit te duwen, omdat hiervoor grotere drukken nodig zijn. Mijn vader gaf aan dat deze minder handig voor hem zijn dan bijvoorbeeld de grotere uitdrukbare pillen.
-Hier een bevestiging van het probleem: http://www.uu.nl/NL/Actueel/Pages/Openenvanmedicijnverpakkingengeeftvaakproblemen.aspx

Oplossingen
Neusspray met heel weinig weerstand bij induwen.

Stripverpakking waarbij de pillen makkelijk uit de duwen zijn door minder weerstaand, dit kan ofwel door de verpakking te veranderen ofwel de pillen zelf van vorm te veranderen (bijvoorbeeld een pil met een scherpe punt).

zondag 2 november 2014

Hoge resolutie foto + Filmpje (beweging uit natuur + mechanisme)


(In onderstaand filmpje mijn excuses voor de minder mooie beelden van de natuurlijke beweging, maar dit was het enige filmpje dat ik vond waarbij de beweging van de geelwangschildpad die zich terugtrekt nog redelijk goed te zien is.)

Definitief prototype

Hier staan de onderdelen die noodzakelijk zijn voor de beweging. De aluminium-buizen werden langer gemaakt om het kopje verder te kunnen intrekken, voor de beweging van de pootjes werden grotere, stijvere veren gebruikt en alles worden mooier afgewerkt. De foto eronder toont nog eens het mechanisme van de buizen, waarbij de brede buis over de smalle buis heel glijdt en zo de veren binnenin samendrukt.


De 3 touwen van elk deel worden samengeleid naar 1 punt achteraan d.m.v. de paaltjes met een gaatje erin waardoor het touw loopt. Nog een verschil met de vorige proefmodellen is de houten versteviging onder de brede buis die ervoor zorgt dat deze niet naar beneden gaat hangen.


Het bovenste deel van de pootjes werd iets langer gemaakt dan bij de vorige modellen, omdat dit ook bij de echte schildpadjes het geval is. Ook werden deze onder een lichte hoek naar beneden geplaatst, zodat de pootjes vanzelf tot net op de grond hangen. Dit gecombineerd met de paaltjes zorgt ervoor dat er geen schuine vlakken meer onder de pootjes moeten worden geplaatst.

De 3 touwtjes werden achteraan samengebracht en vastgeklemd door 2 plaatjes erover te doen en deze dan aan de touwtjes te plakken met secondelijm. Als afwerking werd er dan een stuk rubber van de ballon erover geplakt.

Hier een laatste foto van het mechanisme zonder schild.



Als afwerking werd dan een schild over het geheel geplaatst. Deze werd gemaakt uit 2 laagjes balsa-hout. De onderste dient als basis, terwijl de bovenste laag allemaal aparte stukjes van het schild zijn die erop worden gekleefd en waarbij er telkens een kleine gap tussen wordt gelaten, om het wat realistischer te maken. In het middendeel van het schild werd een deel weggelaten, om zo toch nog het mechanisme te kunnen zien binnenin.








donderdag 23 oktober 2014

Prototype 8

Bij het 3e van de 3 systemen, zijn de stijvere veren in de buisjes (de rechtse op onderstaande foto) vervangen door kleinere veertjes die veel elastischer zijn (de linkse). Dit heeft als voordeel op het vorige prototype dat er veel minder kracht gezet moet worden in het trekken van de koorden. Ook hier wordt het kopje niet volledig omsloten door het nekvel, maar de uitleg hiervoor is gegeven in prototype 6, en dit is niet erg voor het proefmodel. Dit is mijn laatste prototype, en hierop zal ik mij dan ook baseren voor mijn definitief model.



Positief: realistisch, herinstelbaar en zachtere veren.
Negatief: de kop kan nog niet ver genoeg worden ingedrukt (geen probleem bij finaal model).

Prototype 7

Bij dit 2e van de 3 systemen wordt het systeem van prototype 4 toegepast, waarbij de dunste buis is vervangen door een aluminium-buis. Het grote voordeel met het 1e van de 3 systemen (prototype 6), is dat het mechanisme van zelf wordt gereset, doordat de veertjes in de grote buis worden samengedrukt tegen de kleine buis, wanneer deze buisjes over elkaar schuiven als de samengeplakte koorden naar achter worden getrokken. Wat echter nog beter kan, is dat het redelijk veel kracht vergt om deze naar achter de trekken, omdat de gekozen veren nogal stijf zijn (zie foto in prototype 8).


Positief: realistisch, automatisch herinstelbaar door de veren, ook bij de kop.
Negatief: de kop kan nog niet ver genoeg worden ingedrukt (geen probleem bij finaal model) en de veren bij het kopje zijn nog iets te sterk.

Prototype 6

Bij dit prototype worden alle onderdelen samengevoegd, waarbij de bewegingen van zowel de pootjes als de nek en kop verkregen worden door slechts één beweging te doen, namelijk aan het koordje trekken waar de drie koordjes van elk deel afzonderlijk zijn samengevoegd. Bij dit eerste van de 3 systemen is er nog geen koorde voor de kop, maar een extra stuk aluminium-buis. Het mechanisme wordt verkregen door de buis weg te trekken en dan terug naar voren te bewegen. Het positieve aan dit systeem is dat is aangetoond dat het rubber zich uitstekend verleend als nekmechanisme. Ook zijn de 3 bewegingen makkelijk samen te brengen tot 1 handeling. Het systeem is echter niet zelf-instelbaar, maar wordt gereset door de buis handmatig naar voor te bewegen.

















Bij dit filmpje is mooi te zien hoe de kop wordt omsloten door de rubberen ballon en dit was ook het gewenste resultaat. Bij de volgende 2 varianten van de systemen (prototype 7 & 8) gaat de kop niet volledig door de ballon, omwille van het feit dat de aluminium-buis niet lang genoeg is. (Deze was al voor deze proef vastgeplakt aan het kopje met secondelijm). Dit vormt echter geen probleem, want bij het definitieve model zal deze eenvoudigweg wat langer worden gemaakt. Het systeem van het rubber dat dient als nek wordt met deze proef toch echter al aangetoond.

Positief: realistisch en leunt dichter aan bij het finaal model, ook het nekmechanisme werkt naar behoren.
Negatief: het is wel herinstelbaar, maar hierbij moet zelf de beweging terug naar voren worden gedaan.

zaterdag 18 oktober 2014

Nekmechanisme (rubber)

Deze 4 foto's tonen hoe het nekmechanisme er zou moeten uitzien. Het rubber van de nek zou moeten bevestigd zijn aan het uiteinde van de kop. Als het kopje naar binnen wordt getrokken, zou het overige nekvel erover moeten schuiven. Als materiaal bij deze foto's gebruikte ik ballonnen omdat dit dun en rekbaar is. Toch is dit moeilijk te gebruiken, omdat de ballonnen niet groot genoeg zijn en er dus weinig in kan.
















Voor de nek zelf moest ik op zoek naar een grotere ballon. Hier is dit dus de groene. Deze werd dan met een binnenstebuiten-gekeerd lipje bevestigd aan de kop en langs de andere kant aan de binnenkant van een grotere holle cirkel geplakt (waar de kop doorgaat als die naar binnen trekt).


woensdag 15 oktober 2014

Prototype 5 (kop)

Bij de derde test met het kopje, werd de beweging eens vanuit een ander standpunt bekeken. De veer werd namelijk niet samengedrukt achter het kopje, maar uitgetrokken voor het kopje. Hierbij is er dus geen duwveer nodig, maar een trekveer. Het voordeel van dit systeem is dat het betrouwbaar is en dat dit kan worden gebruikt indien er geen beter alternatief is. Het nadeel is echter dat de veer dan uitwendig zichtbaar is, en dus minder mooi is. Dit systeem kan ik dus achter de hand houden.



Positief: ook dit systeem is herinstelbaar.
Negatief: minder elegante oplossing, omdat de veer uitwendig zichtbaar is.